Bu tür bir depolama, insanların müziklerini, filmlerini ve diğer ortamlarını depolaması için popüler bir yol haline geldi. İşletmeler için bulut, verileri çevrimiçi olarak güvenli bir şekilde depolamanın bir yolunu sunar. Bulut bilgi işlem, normal depolamaya göre önemli avantajlar sunar ve bilgilerinizi güvende tutarken verileri ihtiyacı olan herkesin kullanımına sunar.
Bulut Bilişim Nedir?
Bulut bilgi işlem, varlıkların uzaktan erişilebilir sunuculardan oluşan bir ağı paylaştığı zamandır. Sunucular internette barındırılır ve işletmelerin verileri yerel bir sunucu yerine “bulutta” yönetmesine olanak tanır. Ağdaki cihazların verilere her yerden erişebildiği paylaşılan bir alandır.
Bulut bilgi işlem yalnızca son yirmi yılda büyük ilgi görmüş olsa da, fikir 1960’lardan beri var. Tanınmış bilgisayar bilimcisi John McCarthy, bilgi işlemin elektrik veya su gibi bir hizmet olarak satılmasına izin verecek teknolojiyi tasavvur ettiğinde bu kavramı ortaya attı. Her abonenin yalnızca fiilen kullandığı kapasite kadar ödeme yapması gerektiğini ve bazı kullanıcıların diğer kullanıcılara hizmet sunabileceğini öne sürdü.
McCarthy’nin vizyonu o zamanlar boş bir hayal gibi görünse de, dijital dünyayı kasıp kavuran bir olguyu, bir hizmet olarak altyapıyı (IaaS) tanımlıyordu. Spesifik olarak, bulut bilişimin temelini anlatıyordu. Bugün, işletmelerin yüzde 77’si bulutta bir veya daha fazla uygulamaya veya altyapılarının bir parçasına sahip. İşletmeler için bulut bilişimin amacı nedir? Paradan tasarruf etmek ve verimliliği artırmak için.
Bulut Bilişimin Artıları Nelerdir?
Bulut bilişimin dünya çapındaki şirketler arasında bu kadar yaygın hale gelmesinin bir nedeni var – bu sadece finansal açıdan mantıklı. Bulut bilgi işlemin faydaları sandığınızdan çok daha çeşitli ve güçlüdür, bu yüzden gelin bu teknolojinin sizin için neler yapabileceğini derinlemesine inceleyelim. Bunlar, işletmenizi buluta taşımanız için en önemli 10 nedendir.
1. ALTYAPI MALİYETLERİNİ AZALTIN
Şirket içi veri depolama, şirketlere önemli miktarda paraya mal olur. Her yeni sunucuyu satın almanın ön fiyat etiketi ve kurulum maliyeti vardır. Ya BT ekibiniz, yüklemeyi gerçekleştirmek için yoğun programlarının dışında zaman ayırmak zorundadır ya da bunu yapması için satıcıya ödeme yapmanız gerekir. Ardından, ekipmanın bakımının düzgün yapıldığından ve düzenli olarak yedeklendiğinden emin olmanız gerekir.
En iyi ekipmana yatırım yaptığınızda bile, insan hatası nedeniyle her zaman bir şeyler ters gidebilir. Kurulum ve bakımdan ekibiniz sorumluysa ve hata yaparlarsa, destek için başvuracak kimse yoktur. Bulut bilgi işlem ile, servis sağlayıcınızın desteğini aldığınız için şirket içi sistemlerin bakımıyla ilgili baş ağrısı ortadan kalkar. Altyapı maliyeti planınıza dahil olduğundan ve hizmet sağlayıcının tüm müşterileri arasında paylaştırıldığından tasarruf edersiniz.
Küresel Bulut Hizmetleri Pazarı raporuna göre, bulut bilişim hizmetlerini devreye alan kuruluşlar her yıl işletme maliyetlerinde yüzde 35’ten fazla tasarruf sağlıyor.
2. PERSONEL ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Yerel sunucuları yönetecek kadar büyük bir şirket içi BT ekibine sahip olmak, hızla balon gibi bir bütçeye yol açabilir. İşe alım için harcanan zaman ve eğitim için harcanan para, son derece etkili ve kendini işine adamış bir çalışan geliştirmeniz umuduyladır – ancak durum her zaman böyle değildir. Bazı çalışanlar düşük performans gösterecek ve diğerleri kuruluştan ayrılmaya karar verebilir. BT alanındaki ciro, şirketlere bir çalışanın maaşının yüzde 150’sine mal oluyor.
Şirket içi ekibiniz ayrıca, bulut hizmetinin azaltmaya yardımcı olabileceği ek fayda maliyetleriyle birlikte gelir. Servis sağlayıcınızın bakım ve yedeklemelerle ilgilenmesiyle şirket içi ekibinize yeniden odaklanabilir veya gelecekte onu genişletme maliyetinden kaçınabilirsiniz.
3. VERİLERİNİZİ BİRLEŞTİRİN
Bulut depolama ile veriler, iki maliyetli veri merkezleri arasında dağıtılır. Senkronizasyon teknolojisi, verileri hızlı bir şekilde bağlamayı ve güncellemeyi mümkün kılar, ancak verileri bulutta depolamak, senkronizasyonu gereksiz kılar. Tüm verileriniz bulutta depolandığında, herhangi bir zamanda her bilgi parçasının tam olarak nerede olduğunu bilirsiniz.
4. FELAKETE KARŞI SAVUNMA
Veri kaybı, her büyüklükteki şirket için felaket anlamına gelebilir. Veri ihlalleri dünya çapında ortalama 3,86 milyon dolara ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şirketler için ortalama 7,91 milyon dolara mal oluyor. Bulut tabanlı depolama, yerinde bir veri merkezini işletmekten çok daha güvenlidir. Verilerini şirket içinde depolayan kuruluşlar, bulut depolama kullananlara göre yüzde 51 daha fazla güvenlik olayı görüyor.
Bulut depolama hizmetlerinde yerleşik olarak bulunan kurumsal düzeyde güvenlik, çoğu küçük ve orta ölçekli işletmenin (KOBİ) yerinde karşılayabileceğinden çok daha fazladır. Verileri bulutta depolamanın avantajlarından biri, tek bir hata noktası olmamasıdır. Verileriniz birkaç sunucuya yedeklenir, bu nedenle bunlardan biri arızalanırsa kuruluşunuzun bilgileri güvende kalır.
Kötü şöhretli Equifax ve Verizon veri ihlallerine yol açan tek bir başarısızlık noktasıdır ve birçok şirket, depolama güvenliğindeki bu ölümcül kusurdan kaçınmak için adımlar atmıştır. Bulut depolama, kuruluşların bu tehlikeyi ortadan kaldırabilmesinin bir yoludur.
5. UPTIME’İ MAXİMİZE EDİN
Planlanmamış arıza sürelerinin mali etkisi hafife alınamaz. Bir veri merkezi kesintisi nedeniyle planlanmamış her dakika kapalı kalma süresi için bir şirket ortalama 5.600 ABD doları kaybeder. Bu sadece bir saat içinde 300.000 dolar eder. Çalışanlar mola odasında geçirilen fazladan zamanın tadını çıkarsa da, bu süre boyunca kaybedilen üretkenlik, geri alamayacağınız paradır. Planlanmamış kesintiler, müşterileri etkiliyorsa şirketin itibarına da büyük zarar verebilir.
Planlanmamış duruş sürelerinin önde gelen nedenleri, her ikisi de önlenebilen sistem arızası ve insan hatasıdır. Bir ankete göre, KOBİ’lerin yüzde 61’i daha az kapalı kalma süresi yaşadı ve buluta geçtikten sonra meydana gelen daha kısa kapalı kalma süresi yaşadı.
6. İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRİN
Günümüzde işletmeler, dijital olarak işbirliği yapma yeteneği sayesinde gelişiyor. Şirketler için uzaktan çalışmanın faydaları o kadar ikna edici ki, yeni başlayanların yüzde 56’sı işlerinin bir kısmını dış kaynak olarak kullanıyor. Bilgisayar ve BT endüstrisindeki çalışanların yüzde 57’si işlerinin bir kısmını evden yaptığı için çalışanlar da buna bayılıyor. Kuruluşların, haritanın her köşesinde çalışanlara sahip olma olasılığı her zamankinden daha fazla, bu da işbirliği yapma becerisini çok önemli hale getiriyor.
Bulut bilgi işlem, birden fazla çalışanın dosya ve belgeleri gerçek zamanlı olarak görüntülemesine ve üzerinde değişiklik yapmasına olanak tanıyarak çalışanların projeler üzerinde işbirliği yapması için çok daha verimli bir yol sağlar. Buluttaki belgelere erişmek, herkesin bir belgenin doğru sürümünden çalıştığından ve eski sürümlerin yerel kaynaklar arasında aktarılmadığından emin olmanıza yardımcı olur.
7. ÖLÇEKLENEBİLİR KALMAK
Büyümenin zorluklarından biri ölçeklenebilir kalabilmektir, peki konu genişleme olduğunda bulut bilişim şirketinize nasıl fayda sağlayabilir? Bu çözüm, yalnızca işletmenizin ihtiyaç duyduğu depolama miktarı için ödeme yapmanızı sağlar. Kuruluşunuzun daha fazla depolama ihtiyacı yaratacak kadar hızlı büyüdüğünü düşünüyorsanız, iki seçeneğiniz vardır.
Daha fazla ekipman satın alıp kurmayı ve bakımını yapmak için ihtiyaç duyacağınız kişileri işe almayı seçebilirsiniz. Planlama ve eğitim süresi dahil edildiğinde, artırılmış kapasitenizi birkaç hafta ila bir ay veya daha uzun bir süre içinde kullanıma hazır hale getirmeyi bekleyebilirsiniz.
Ya da bulut depolama hizmetleri sağlayıcınızı arayarak birkaç dakika içinde kapasitenizi artırmalarını sağlayabilirsiniz. Artan bulut aynı zamanda öngörülebilir bir maliyetle gelir ve ek depolama altyapısına yatırım yapmanın getirdiği riski ortadan kaldırır. Gerektiğinde depolama kapasitenizi artırma veya azaltma konusunda daha büyük bir yetenekle, sektörünüz ne olursa olsun kuruluşunuz daha çevik ve rekabetçi hale gelir.
8. OTOMASYONU ARTIRIN
Kurum içi veri depolamayı sürdürmenin önemli bir kısmı, düzenli yedeklemeler gerçekleştirmektir. BT ekibinin yedeklemeler oluşturmak ve bunları günlük operasyonlara göre planlamak için zaman ayırması gerekir. Bulut bilgi işlem hizmetleri, ekibinizin işinizi ileriye götüren işi yapmaya geri dönebilmesi için bu rutin yedeklemeleri otomatikleştirme konusunda uzun bir yol kat eder.
9. YERDEN TASARRUF EDİN
Sunucular ve tüm ilişkili ekipmanları, önemli miktarda yer kaplar ve şirket içi bir sistemi genişletmek, genellikle doğru miktarda alanı güvence altına almak için dikkatli bir planlama gerektirir. Daha büyük girişimlerin büyümek için biraz fazla alanı olabilir, ancak küçük işletmeler genellikle her bir inç kareden en iyi şekilde yararlanmak için savaşırlar. Bulut bilgi işlem, gelecekteki ekipman genişletme planlarını ortadan kaldırırken ofisinizde daha fazla çalışma alanı veya kolaylık için yer açabilir. Bulut ile özel kesiciler, yüksek gerilim hatları, özel HVAC sistemleri ve hatta yedek jeneratörlerin kurulumu konusunda endişelenmenize gerek yok.
10. UYUMLULUĞU ARTIRIN
Farklı veri türlerini yöneten yüzlerce düzenlemenin anlaşılması karmaşık, uygulanması zaman alıcı ve bakımı zahmetli. Uyumluluk söz konusu olduğunda neden ağır işi bir bulut depolama hizmeti sağlayıcısının yapmasına izin vermiyorsunuz? İyi bir sağlayıcı, yürürlükteki tüm düzenlemelere tam uyum içinde çalışır, bu nedenle ihlallere maruz kalma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Bulut Bilişimin Eksileri Nelerdir?
Verileri bulutta depolamanın avantajlarını göz ardı etmek zordur, ancak çevrimiçi depolamanın dezavantajları nelerdir? Bunlar, şirketlerin buluta geçişle ilgili en önemli beş endişesidir.
1. MALİYETLERİ ANLAMAK
Bulut, bazı alanlarda maliyetleri düşürmeye yardımcı olsa da, buluta geçtiğinizde bunun gerçekten mantıklı olduğundan emin olmanız önemlidir. Uygun bir planı uygulamaya koymak ve kuruluş içindeki tüm sistemlere bakmak önemlidir. Anahtar, sistemlerin bir analizini yapmak ve bunları iki kategoride gruplandırmaktır. Bu iki kategori buluta taşınması gereken sistemler ve hangi sistemlerin şirket içinde kalması gerektiğidir. Bu belirlendikten sonra, girişim için bir bütçe belirleyebilirsiniz.
2. BULUTTAN ŞİRKET İÇİNE TAŞIMA
Şirket içi sunuculardan bulut veri merkezlerine geçiş, genellikle kuruluşunuz için kolay bir süreçtir. Durum bu olsa da, başka bir bulut tedarikçisine geçmek veya şirket içi bir sunucuya geri dönmek o kadar kolay değil. Bu süreç aslında oldukça pahalı olabilir ve şartlar genellikle bulut tedarikçisinin lehine olabilir. Bir tedarikçiyle sözleşme yapmaya karar vermeden önce soruyu sorduğunuzdan ve iş yüklerini bulut tedarikçisi veri merkezinden taşıma sürecini anladığınızdan emin olun. Zaman çizelgelerini, cezaları ve süreci kapsamak çok önemlidir.
3. SINIRLI KONTROL
Bulut altyapısı hizmet sağlayıcıya ait olduğu ve yönetildiği için, işletmeler hizmet üzerinde yeterli kontrole sahip olmama konusunda endişelenebilir. Sağlayıcının son kullanıcı lisans sözleşmesinin (EULA) size yardımcı olabileceği yer burasıdır. Sağlayıcının dağıtımı kullanımınıza hangi sınırlamaları getirebileceğini açıklar. Tüm yasal bulut bilgi işlem sağlayıcıları, altyapıyı herhangi bir şekilde değiştirmenize izin vermese bile kuruluşunuzun uygulamalarınız ve verileriniz üzerinde kontrol sahibi olmasına izin verir.
Bir sağlayıcı size bir hizmet düzeyi sözleşmesi (SLA) sunduğunda, her kelimesini anladığınızdan emin olmanıza yardımcı olur. Bu, hizmetle neler yapabileceğinizi ve yapamayacağınızı doğrulamanıza yardımcı olacaktır.
Sözleşmeniz, kendi ekipmanınızı bir bulut tedarikçisinin veri merkezine (örn. CoLo) yerleştirmeyi içeriyorsa, veri merkezinin ofisinize yakınlığını anlamak önemlidir. Bakım gerektirmesi durumunda ekipmana erişebilmeyle ilgili ayrıntıların tam listesini aldığınızdan emin olun.
4. SATICI KİLİDİ
Bulut bilişimin dezavantajlarından biri, satıcı uyumsuzlukları şeklinde gelebilir. Kuruluşlar, hizmetleri farklı bir platforma sahip farklı bir satıcıya taşırken zorluklarla karşılaşabilir. Bu süreç doğru şekilde yönetilmezse, veriler gereksiz güvenlik açıklarına maruz kalabilir. İyi bir bulut hizmetleri sağlayıcısı, verilerinizi satıcılar arasında güvenli bir şekilde taşıma uzmanlığına sahiptir.
5. DAHA YAVAŞ YEDEKLEME VE GERİ YÜKLEME
Verileri buluta taşımak önemli bir iletişim gecikmesi içerdiğinden, yedeklemeler şirket içi bir sistemle olduğundan daha uzun sürebilir. Daha büyük, tam yedeklemeler için bile bu genellikle bir sorun değildir. En uzun yedeklemeler, ağları bozmadan arka planda çalışabilir ve sonraki daha küçük yedeklemeler daha kısa sürer.
Tüm sunucuyu geri yüklemeniz gerekirse, daha uzun sürebilir. Bununla birlikte, tek tek dosya ve klasörler muhtemelen etkilenmeyecektir. Doğru sağlayıcı ile hızdaki farklılıklar önemsizdir.
6. İNTERNET GÜVENCESİ
Bulut bilgi işlemin küçük bir dezavantajı, tamamen internete bağlı olmasıdır. İnternet bağlantınız kesilirse, kesinti süresince bulutta depolanan verilere erişiminiz olmaz. Ancak bir internet kesintisi, bulutta depolanan verilerinizi yok etmez veya tehlikeye atmaz. İşletmeniz neredeyse her işlevi yerine getirmek için internete ihtiyaç duyduğundan, bulut bilgi işlemin diğer web tabanlı araçlardan hiçbir farkı yoktur.
7. İNTERNET KULLANIMI
Yedeklemeleri, insanların yoğun bir şekilde interneti kullandığı çalışma saatlerinde çalıştırıyorsanız, buluta yapılacak büyük bir yedekleme, tıkanıklığı artırma ve internet performansınızı düşürme potansiyeline sahiptir. Bu sorun öncelikle en yüksek internet bant genişliğine ve hızlarına yatırım yapacak kaynakları olmayan küçük işletmeleri etkiliyor. Ancak, planlama veya otomasyon yoluyla bu sorunu önlemek için iyi bir sağlayıcı sizinle birlikte çalışacaktır.
Reditim ile Verileri Daha İyi Yönetin
Bulut bilişimin artıları ve eksileri, dezavantajlardan çok faydalara yöneliktir. Bulut, her büyüklükteki şirketin zamandan tasarruf etmesine ve kârlılığını artırmasına yardımcı olabilecek yönetilen bir hizmettir. Ancak her sağlayıcı aynı düzeyde fayda sağlayamaz. Reditim, BT çözümlerini ve hizmetlerini sektörde emsalsiz bir tutku ve hassasiyetle sunar. Kendimizi üç belirli düzeyde ayırmaktan gurur duyuyoruz:
- Deneyim: Reditim, iletişim ve bilgi teknolojisinde 25 yıldan fazla deneyime sahiptir. Kapsamlı geçmişimiz, deneyimin ötesine geçerek uzmanlığa dönüşür.
- Hizmet: Her müşteri için mükemmel bir deneyim sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ekibimiz, büyük ve küçük tüm sorularınızı yanıtlamak için uzman bilgisinden yararlanır ve kendinizi geniş ailemizin bir parçası gibi hissetmeniz için çabalar.
- Şeffaflık: En iyi iş ilişkilerinin dürüstlük ve açık sözlü iletişim üzerine kurulduğuna inanıyoruz. Reditim’den her zaman dürüstlük bekleyebilirsiniz.
İşletmeniz bulut bilişime veya başka bir sistem yönetimi biçimine geçmeyi düşünüyorsa, muhtemelen pek çok sorunuz olacaktır. Bulut bilgi işlemin faydaları ve şirketinizin gelecekteki büyümesini hızlandırabilecek hizmetler hakkında daha fazla bilgi edinmek için Reditim ile iletişime geçin.